< април 2018 >
не по вт ср че пе съ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Риболов на гигантски воблери

2008-08-28 12:20 от Ivan Vulev Посетена 629 пъти

 

Обикновенно този вид примамки у болшинството от риболовците предизвикват усмивка и мисли за това как да сложат гиганта на стената в спалнята за допълнение на интериора. Така или иначе в нашите водоеми няма тарпони и мерлини. Това е вярно, но доста от вас са виждали снимки, на които дву-, три- килограмова щука е глътнала килограмова бяла риби или себеподобна. Случайност – ще помислите вие – но съвсем не е така. Риболова на едри примамки успешно се използва от чуждестраните колеги, докато у нас едва ли би се намерил смелчак да монтира например 25-ти сантиметров Colonel 3D XXL на Balzer. „ Ще станеш за смях колега ” – често ми се е случвало да слушам от усмихнатите уста на познати спинингисти. Но когато сравняваме нашите улови съвсем не им е до смях. Наложилият се стереотип, че едрият воблер – това е примамка не за наши риби, да се пречупи е много трудно. Макар, достатъчно е да уловите първият си хищник с помоща на гигантски воблер и може за дълги години да станете поклоник на този вид примамки.


Предистория


Моето първо запознанство с големи воблери стана преди около осем години. Тогава за пръв път в страната се появиха воблери от типа Super Shad Rap на Rapala. Тази примамка тежи от порядъка на 60г. и по своята форма напомня на маломерен костур или бабушка. За съжаление по онова време нямах подходящо оборудване за риболов с подобни гиганти. Най тежката ми спинингова пръчка имаше акция от едва 60г ето защо се налагаше евентуално да се замята плавно и на къси дистанции. Много мои приятели и колеги спинингисти си купуваха този воблер просто така , за колекцията. Веднъж, намирайки се в един риболовен магазин се поддадох на стадното чувство и си закупих този воблер. Тогава дори и не можех да предположа, как, къде, кога и какво може да ловя с тази примамка, а основното, в главата вече имах стереотип, за това, че този воблер е просто украшение, някакъв сувенир. И така воблера пролежа в кутията си бездейно около година. До този момент, докато мой приятел не започна на шега да лови на такава примамка. При обиране воблера поради силното съпротивление на лопатката си сгъна пръчката около една трета като съсдаваше впечатление че, някакъв неголям хищник е хванат. Шегата му обаче свърши с това, че на примамка с размер от човешка длан, се хвана щука с тегло около килограм. След този случай аз си поставих за цел да вана щука с този воблер. И какво мислите? След едва няколко месеца това ми се отдаде. За един риболов аз улових три щуки. Първите две бяха малко по големи от килограм, а третата едва 400г.

Обяснение за подобно поведение на дребните щуки в този момент аз нямах и всичко което се случи този ден бе просто случайност и късмет. С течение на времето обаче започнах да придобивам нови воблери с гигантски размери и форми. Няколко познати ми подаряваха такива с молба да пробвам да уловя щука на този или друг воблер. Като цяло моето увлечение по риболов на гигантски воблери те не можеха да приемат сериозно. Минаха години и вече някой мои познати вече сами ловят на тях, предизвиквайки усмивки с примамките си срещналите на пътя си спинингисти по неголеми реки и малки водоеми.


Какво се лови?


На първо място в списъка на тези които може да се ловят на такъв воблер е разбира се щуката. Малко по рядко костур, като не е задължително да е с трофеен размер. На няколко пъти ми се удаде да уловя костур едва ли не два пъти по малък от самия воблер. За съжаление други хищници на такива примамки не съм ловил, но мисля, че бялата риба или сома също би трябвало да реагират адекватно на тях. Относно размерите на рибите мога да кажа едно – ловят се екземпляри на различни възрасти- може да хванете възрастна щука, може и щукичка. Практически, както и на обичайните воблери или въртящи се блесни. Но, както всяка друга индивидуална примамка, така и гигантските воблери си имат своите особености, които в някой случай са изключително важни. На всички е известно, че да се улови едра щука е доволно сложно. Четири-пет килограмов екземпляр вече се счита за трофеен. Основната маса хищници, които се ловят са с тегло от 300г до 2кг включително. При риболов на гигантски воблери вероятноста да се улови трофеен екземпляр е малко по голяма отколкото на по малка примамка. Може и да не сте съгласни с мен, но аз ще ви докажа това. Едрите хищници старателно пестят своята енергия. С вяка година живот те все по рядко и рядко се хвърлят в гонитба на пасажи с малки рибки. Всяко тяхно действие е премислено. А как да икономисат енергия и паралелно с това да се нахранят? Разбира се, като изядът нещо достойно, не много пъргаво и бързо. И така. В гонитбата на дребни рибки щуката се хвърля само тогава, когато те преминават под самия и нос и не и представлява труд да ги хване или малката рибка е ранена. В редки случай щуката атакува дребосъци с размери 5-10см, плуващи на 2-3 метра от нея. Те просто не е интересуват, а по едра плячка представляваща достойна плячка, задължително ще е привлече и застави да излезне от засадата си. Това се доказва още и от факта, че болшинството от едрите щуки уловени в чужбина от колеги спинангисти са именно на гигантски воблери, джерк байтове или едра мъртва рибка. Подчертавам – мъртва рибка. Защо на мъртва? Отговора е очевиден. В някой водоеми, щуката изпълнява ролята на санитар и чистач защото е способна да вземе от дъното дори разлагаща се плячка. У нас, едри щуки има сравнително малко, но дори и заради неголямото им количество може доста да увеличите шансовете си за улов на трофеен екземпляр ловейки на гигантски воблери. В никакъв случай не твърдя, че едра щука се лови само на големи примамки. Тя може да клъвне на абсолютно всичко – дори и въртяща се блесна 00 или микроджиг. Просто вероятността да уловите достоен съперник на достойна примамка немалко нараства.


С какво ловим?


Не всеки спинингист може да заметне и да проведе грамотно водене на воблер с тегло от 40-150г. за риболов на големи примамки аз използвам няколко спининга. Отличителни особености на всяка пръчка са строя, теглото, акция и дължина. Моята първа пръчка е със свръх бърз строй и реален тест от до 80г при дължина 2,20м на YAD, която използвам не само за риболов с големи воблери, а също така и с големи въртящи блесни, клатушки и всевъзможни едрогабаритни силиконови примамки. Втората пръчка, която използвам е на същата фирмаи е с дължина от 1,50м с реален тест 250-300г. спининга за риболов с едри примамки трябва да е лек, така че любиите воблери трябва да работят, а равномерното водене се използва не винагии поради постояните придърпвания ръката може бързо да умалее. Освен това избрания спининг трябва да позволява да се замятат и неголеми тежести. Желателно е пръчката да е оборудвана с качествени водачи и макародържач. Ще обясня защо. Гигантските воблери създават колосално съпротивление под водата. Ето защо, колкото е по малко триенето, толкова по лесно ще е воденето на воблера. Тъй като съпротивлението на примамката под водата е досатъчно силно, макарата също трябва да отговаря на няколко изисквания. Първото от тях е предавката. Тя трябва да е добра, напомняща на лебедка. Такива свойства притежават мултипликаторите особено силовите. Аз лично освен спининговите имам и две такива макари. Едната от тях - Shimano Curado, нтората силова на Banax. Не правете компромиси с оборудването си. Риболова с гигантски воблери не търпи компромиси! Успех!

 

Васил Славков

Обратно