< април 2018 >
не по вт ср че пе съ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

 За бърза връзка с нас:
Skype: kadekalve

Монтаж на косъм без възел

2008-08-30 21:47 от Ivan Vulev Посетена 1076 пъти

Ще ви представим един практически съвет за това, как може да закрепите куката на повода, без да използвате възел.

 

Въпреки че не е известно кой е измислил или адаптирал към съвременния риболов на шаран т. нар. възел без възел, то той безспорно е едно от най-интересните нововъведения в този вид риболов от 90-те години на миналия век. Но защо трябва да се откажем от възела? Трябва да споделим, че плетените и като цяло многонишковите влакна, широко използвани в последно време за приготвянето на шаранските линии, са изключително по-капризни в сравнение с монофилните влакна по отношение на възела. Обикновено това касае специалните влакна за поводи, които са със сложна структура. Не всеки възел е добър за тях, а и самото връзване трябва да е изключително внимателно. Избягвайки възела, ние избягваме и свързаните с тях проблеми. Освен това линия без възли, направена от плетено влакно, се прави отзад-напред: първо към повода се прикрепя протеиновото топче, след това се измерва необходимата дължина на косъма и едва след това се монтира куката. При това е гарантирано, че косъмът няма да се удължи или скъси, както това е при обикновения монтаж. А това - ще признаете, за познавачите е съществен момент.

 

Материал

 

И така отрежете парче от плетено влакно, предназначено за използване в качеството си на повод и косъм. Обикновено шаранджиите използват специални влакна, предлагащи се в опаковки от по 10-25 метра. За риболов при стандартни условия с леки пръчки плетено влакно с издръжливост от 7-9 кг е напълно достатъчно. То на няколко пъти превъзхожда издръжливостта на стандартно използваното основно влакно. Този резерв е необходим по две причини: първо, при контакта си с околната среда плетеното влакно бързо губи своята здравина и, второ, поводът винаги трябва да е застрахован, тъй като има най-голям контакт с нея. Неспециалистите не разбират тази необходимост, че поводът трябва да е по-здрав от основното влакно и често се удивляват.

Необходимостта от форсирано изваждане ни принуждава да търсим по-мощна пръчка, по-дебело основно влакно и съответно по-издръжлив повод. Най-популярни са 11-килограмовите поводи. Те са приети за стандартни. В действителност обаче при екстремални условия, когато трябва да вадим едри риби, едва ли не веднага, се налага използването на поводи и с издръжливост от 20 кг! Ако има вероятност от досег на повода с абразивни повърхности - като камъни по дъното, скали, коренища, водна растителност и т.н., тогава по-удачно е да използваме специален износоустойчив материал за поводи с гарантирана издръжливост от 25, 35 и повече килограма.

 

По-нататък

 

Нека разгледаме как се извършва този възел без възел. На единия край от отрязано парче плетено влакно правите прост малък клуп. С помощта на игла нанизвате бойла и го фиксирате със стопер. След това вдявате свободния край на влакното задължително от външната страна на куката. Издърпайте куката с бойла толкова, колкото да достигне желаното от вас разстояние между куката и протеиновото топче на влакното, което ще играе ролята на косъм. „Връзването” на куката започнете с намотаване на повода около стъблото на куката. Витките играят двояка роля – от една страна, те прикрепят косъма към стъблото на куката така, че той да не започва от ухото, а по-ниско. При някои видове монтажи за тази цел използваме шлаухи, и второ, фиксираме куката на повода, заменяйки възела. Правейки около 10 оборота около стъблото на куката, прекарваме влакното още веднъж, и то отново от външната страна през ухото на куката. Ако нанижете влакното през вътрешната страна, от страната на острието, както нерядко е показвано в някои статии, линията ви ще изгуби от своята способност да закача. При обиране по повърхността куката ще се клати по нея, а няма да се придържа към нея. Подредете витките и опънете повода. Монтирайте вирбел към него и линията ви е готова.

 

Юрий Баличев 

 

 

Обратно